Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kişisel Verilerimiz Korunuyor mu?

Lütfü Cihan GÜLMEZ

Kişilerin özel hayatına, aile hayatına, konutuna ve haberleşmesine saygı gösterilmesi günümüz dünyasında temel hakların ve hürriyetlerin güvence altına alınması ve bireyin devlet ve diğer bireyler karşısında korunması çağdaş ve demokratik hukuk devletlerinde olmazsa olmaz ilkelerdendir. Bu anlamda kişilerin korunması ve özelde kişiyle birlikte anılan kişisel verilerin korunması çok önemlidir. Bu çalışmada kişisel veri ile kastedilenin ne olduğu, bu verilerin ülkemizde hangi mevzuat düzenlemeleri ile korunduğu ve ülkemizin bu yapısının Avrupa Birliği ile kısmen mukayesesi ışığı altında Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısının değerlendirmesi yapılmıştır.

Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Özel Hayat, Özel Hayata Saygı, Özel Hayatın Korunması.

I. GİRİŞ

Temel hakların ve hürriyetlerin güvence altına alınması ve bireyin devlet ve diğer bireyler karşısında korunması modern çağın hukuksal temelleri arasında gösterilmektedir. Çağdaş ve demokratik hukuk devletlerinde bireyin korunması, özelde ise bireyin ayrılmaz bir parçası olan kişisel verilerin korunması önemli ilkelerdendir.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte önceleri dosyalama ve arşivleme ile yapılan ve sınırlı sayıda kişinin ulaşabildiği bazı kişisel verilere günümüzde bilgisayar ve internetin sağladığı imkânlarla ilgili-ilgisiz kişilerin ulaşması daha da kolay hale gelmiştir. Bu çerçevede, günümüz dünyasında kişisel verinin sahibinin rızası dışında bir başkasının eline geçebilecek bu tür bilgilerin güvenliği, hangi şartlarda ve kim tarafından toplanabileceği ve kullanılabileceği veya hangi şartlarda bir başka kişi ya da kuruma aktarılabileceği önemli hale gelmiştir.

Çağımızda özellikle çok geniş bir sahada işleme tabi tutulan ya da saklanan verilerin kişi hak ve özgürlüklerini ihlal etmeyecek ve kişi özgürlükleri açısından herhangi bir tehlike oluşturmayacak nitelikte korunması önem taşımakta ve bu verilere ilişkin işlem yapan kişilerin birtakım sorumluluklarının belirlenmesi gerektiği düşünülmektedir.