Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşe İade Davasında Yargılama

Trial at the Reemployment Lawsuıt

Ömer Fatih DEMİR

İşe iade davası, geçerli bir fesih nedeni olmadan işveren tarafından işten çıkartılan işçinin tekrar işe iadesi için başvurulan bir yoldur. İşe iade davası, işçinin iş güvencesini sağlayan ve çalışmadığı zamanlardaki uğramış olduğu zararları tazmin etme imkânı veren bir davadır.

İşe iade davası, işçinin korunmasını sağlaması yönüyle, iş hukukunun düzenlenme amacına da hizmet etmektedir. İşe iade davası, işverenin fesih hakkını kısıtlamaktadır.

İşçinin işe iade davasını açabilmesi için, öncelikle arabulucuya başvurması gerekmektedir. Arabulucuda taraflar anlaşırlarsa, uyuşmazlık taraflar arasında kesin olarak çözümlenmektedir. Şayet taraflar, arabulucuda anlaşamazlarsa, işçi süresi içerisinde iş mahkemesine başvurup işe iade davasını açmalıdır. İşe iade davası, basit yargılama usulüne tabidir. Taraflar, genel hükümler kapsamında iddialarını her türlü delille ispatlayabilirler.

İşe iade davası, iş güvencesi, işçinin korunması, iş mahkemelerinde yargılama, basit yargılama usulü, medeni usul hukuku.

Reemployment Lawsuit is a recourse for the worker, who is removed from the job by the employer without a valid termination reason. Reemployment Lawsuit is a lawsuit, which allows the worker to provide job security and to compensate for any damages that he/she has suffered in times of inactivity.

Reemployment Lawsuit also serves for the purpose of regulating the labor law in order to ensure the protection of workers. The Reemployment Lawsuit restricts the employer's right to termination.

In order for the worker to be able to open the Reemployment Lawsuit, he must first apply to the mediator. If the parties agree on the mediation, the dispute is decisively resolved. If the parties cannot agree on the mediation, worker must apply for a work court action within the period and open the Reemployment Lawsuit. The Reemployment Lawsuit is subject to simple judicial procedure. The parties may prove their claims under any general provisions.

Reemployment lawsuit, employment protection, protection of workers, Trial in Labor Courts, Simple Trial Procedure, Civil Procedure Law.

İş hukukunun en önemli konularından birisi, işçinin feshe karşı korunması ve işçiyle işveren arasındaki iş ilişkisinin sürekliliğinin sağlanmasıdır. İş sözleşmesinin, işveren tarafından keyfi feshedilmesine karşı işçinin korunması amacı ile iş güvencesi getirilmiştir. İş güvencesi, iş hukukunun kendine has hukuki yöntemlerinden birisidir ve iş akdinin zayıf tarafı olan işçiyi korumaya hizmet etmektedir. İş güvencesi konusu, işçinin feshe karşı korunması amacıyla bazı sınırlamaların yanında işe iade imkânı vermesi ve yapılan feshin sonuçlarını hafifleten tazminatlar nedeniyle, oldukça geniş ve kapsayıcı bir nitelik taşımaktadır1.

İşverenin sözleşme özgürlüğünden doğan fesih hakkının mutlak anlamda kısıtlanması, şüphesiz toplumsal ve ekonomik menfaate aykırı sonuçlar doğuracağından, İş Kanunu’nda, bu fesih hakkının kullanılması, bazı geçerli sebeplerin varlığına bağlanarak nispi anlamda sınırlandırılmıştır. İş Kanunu’nda 2003 yılında yapılan değişikliklerle, işverenin fesih hakkını kullanabilmesi, Kanun’da belirtilen şartların ve geçerli nedenlerin varlığına bağlı kılınmıştır2.

İşçinin işe iade edilmesi, iş sözleşmesinin işveren tarafından kanuni düzenlemelere aykırı olarak feshedilmesinin en önemli hukuki yaptırımıdır. İşçinin iş güvencesinden kaynaklanan işe iade edilmesini talep etme hakkı, dava edilebilme şartların mevcut olması halinde, dava yolu ile kullanılmaktadır. Uygulamada ve doktrinde genel olarak kabul edilen ismi ile işe iade davası, çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır.