Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu Görevlileri ile İlgili Davalarda Yetki Kuralları

İsa AYDEMİR

Bir davaya hangi yerdeki mahkemenin bakacağını belirten kurallar yetki kurallarıdır. Bu kuralların ve içtihatların doğru bilinmesiyle, kişilerin doğru yerde dava açmaları sağlanarak zaman kaybetmelerinin önlenmesi ve haklarına bir önce kavuşmaları önemlidir. Zira idari yargıda yetki kamu düzeniyle ilgili olduğundan mahkemeler her aşamada yetkisizlik kararı verebilmektedir. Bu durum da, dosyanın esası hakkında uzun süre karar verilememesi sonucunu doğurabilmektedir. Bu nedenle yetkili mahkemede davayı açmanın önemi büyüktür. Bu çalışmamızda, idari yargı kapsamında özel yetki kurallarından olan kamu görevlileriyle ilgili davalarda yetki kurallarını, mahkeme kararları ışığında inceleyeceğiz.

Kamu Görevlisi, Memur, Görev Yeri, Mahkeme, Yetki, Atama, Nakil.

Yetki, bir mahkemenin belli bir coğrafi alan içerisinde bakabileceği davaları belirtmek; başka bir açıdan da, bir davaya, hangi coğrafi alanda kurulu mahkeme tarafından bakılacağını göstermek amacıyla kullanılır. Söz konusu coğrafi alana, yargı çevresi denilir.1

Her mahkemenin yargı çevresi belli bir coğrafi bölgeyle sınırlıdır. Bu yargı çevresinin sınırları, idari teşkilat sınırlarına göre belirlenir. Bir idare ve vergi mahkemesinin yargı çevresi, bulunduğu ilin ve varsa kendisine bağlı olan ilin idari sınırları içinde kalan bölgedir. Mahkemelerin yargı yetkisi bu yargı çevresiyle sınırlı kalmakta, yani bu bölgeler dışındaki uyuşmazlıklara bakılamamaktadır.

İdari yargıda yargı çevresiyle yani yetkiyle ilgili sorun, idare mahkemeleri ya da vergi mahkemeleri arasında çıkabilmektedir. Yetki sorununun ortaya çıkabilmesi için aynı tür mahkemeden ülke çapında birden çok bulunması gerektiğinden Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde yetki sorunuyla karşılaşılmaz.