Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İsteklilerin Kamu İhalelerine Girmesini Engelleyen Tutum ve Davranış Uygulamaları

Sadettin DOĞANYİĞİT

Kamu ihalelerindeki amacın en kaliteli mal ve hizmeti en uygun fiyatla tedarik etmek olduğu düşüncesi çerçevesinde, kamu ihalelerine girmeyi engelleyen tutum ve davranışlar kısaca “ iş ve meslek ahlakına aykırı davranış” olarak nitelendirilmiştir. Ancak bu davranışların ölçütü nedir ? Bu ölçüt 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nda açık şekilde belirlenmemiştir. Bu ölçütün açıkça belirlenmesi ve idareye tanınan insiyatiflerin en aza indirilmesi temenni edilmektedir.

Kamu İhalesi, İş ve Meslek Ahlâkı, Aykırı Davranış, İstekli, Kamu İhale Kanunu, İdari Şartname

Kamu ihalelerine girmeyi engelleyen tutum ve davranışların kısaca iş ve meslek ahlakına aykırı davranış olarak nitelendirilmesi mümkündür. Bu konuda mer’i mevzuatımızda, kamu kesimine mal ve hizmet sunan ve yapım ihalelerine teklif veren istekli konumundakileri bağlayan bir takım düzenlemeler mevcuttur.

Bu düzenlemelerde kanun koyucunun amacı, iş ve meslek ahlakına aykırı hareket eden gerçek ve tüzel kişilerin kamu pazarına girmelerine engel olmaktır. Zira bir kamu ihalesindeki amaç en kaliteli mal ve hizmeti en uygun fiyatla tedarik etmektir.

Bu düzenlemelerin çürük elmaların sepetten ayrıştırılmasında ne denli önemli olduğu yadsınamaz. Örneğin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 10/f bendinde ihale tarihinden önceki 5 yıl içinde ihaleyi yapan idareye yaptığı işler sırasında iş veya meslek ahlakına aykırı faaliyetlerde bulunduğu bu idare tarafından ispat edilen isteklilerin ihale dışı bırakılacağı, öte yandan 4735 sayılı Kanun’un 25/f bendinde ise mücbir sebepler dışında ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak taahhüdünü yerine getirmemenin yasak fiil ve davranışlardan olduğu belirtilmiştir. Söz konusu taahhüdü yerine getirmeme fiili ise bir yıldan az olmamak üzere en fazla iki yıla kadar kamu ihalelerine yasaklama gerektirdiği 4735/26’ncı madde hükmüdür.