Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yerel Yönetimlerde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları ile İlgili Bazı Konular

Mustafa Tamer

Makalede, yerel yönetimlerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermesiyle ilgili sorunlar incelenmiştir.

Yerel yönetim, İşyeri Açma, Çalışma Ruhsatı, Turizm Tesisi, Hafta Tatili, Öğle Dinlenmesi.

A- Giriş

Devletin temel görevlerinden birisi de özel sektörün gelişmesi için gereken tedbirleri alması ve yatırım yapacak vatandaşın önündeki her türlü engeli ortadan kaldırmasıdır. Yatırımların özendirilmesi, özel sektörün geliştirilesi ve yabancı sermeyenin ülkeye girebilmesi için, onların kolayca yatırım yapacağı ortamların oluşturulması ve bürokrasi ile kırtasiyeciliğin en aza indirilmesi gerekir. Bu yönde kamuda yapılan çalışmalar çerçevesinde; işyerlerinin açılması ve çalışmasına ilişkin usul ve işlemler birleştirilmek suretiyle yerel yönetimlere devredilerek tek elde toplanması amaçlanmıştır.

Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması çerçevesinde Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu ve diğer mevzuat ile getirilen yeni düzenlemelerin yanında; işyerlerinin açılması ve çalışmaları konusu da yerel yönetimlere devredilmiştir. Yerel yönetimler; işyeri açma ve çalışma ruhsatları konusunda genel yetkili idare haline getirilmişlerdir. Bu sayede, beyana güven esas alınacak, yatırım ortamı iyileştirilecek, vatandaşın hayatı kolaylaşacak ve yetki karmaşasına son verilecektir. Yeniden yapılandırma çalışmalarında bürokratik yapısı güçlü olan Türkiye’de ekonomik yapıyı destekleyici, bireyi ve özel sektörü ön plana alan bir anlayışın yerleşmesi son derece önemlidir. Ruhsatlandırma işlemlerinin açık hale getirilmesi, belge sayısının önceden belli edilmesi ve ruhsatların verilmesinin belli sürelere bağlanması lazımdır. Çok sayıda kanunun çok sayıda makama yetki vermesi, karmaşık bir yapının doğmasına yol açmıştı. Burada anılanlar ile ruhsatlandırmaya yetkili makamlar azaltılmakta ve mevzuatta sadeleştirme yapılarak dağınıklık giderilmektedir. Bu alandaki üç yönetmeliğin birleştirilerek tek yönetmelik haline getirilmesi buna örnektir. Ruhsatlandırma işlemlerinin kolaylaştırılması ve sadeleştirilmesi ile ekonomik hayatın canlandırılması amaçlanmaktadır

Kamu yönetim reformu doğrultusunda çıkarılan yerel yönetimlerle ilgili kanunlarda; yerel yönetimler işyeri açma ve çalışma ruhsatları konusunda genel yetkili hale getirilmiştir. Burada yerel yönetimler bu konuya hazırlıksız olarak yakalanmıştır. Gerekli altyapı ve personel noksanlıklarının yanında, mevzuat ve eğitim konusunda da yetersiz kalmaktadırlar. Yerel yönetimlerde işyeri açma ve çalışma mevzuatı çerçevesinde bazı konular ön plana çıkmaktadır. Bunlarla ilgili olarak uygulamada; turizm tesislerinin ruhsatlandırılması, Hafta Tatili Hakkında Kanun, Öğle Dinlenmesi Hakkında Kanun ve işyeri açmada ustalık belgesi konuları ön plana çıkmaktadır. Aşağıda bu konulara ilişkin olarak kısaca açıklamalarda bulunulacaktır.