Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargı Etiğine İlişkin Ulusal ve Uluslararası Düzenleme ve Uygulamalar

Ömer Serdar ATABEY

Etik krizleri sıklıkla yaşayan ve kritik bir kamu görevi yürüten yargıçlar, adaleti ve ahlakı gündelik hayatlarına taşımak zorunda olan, adalet terazisini adliyelerin dışında da asla ellerinden bırakmaması gereken çileli bir sorumluluğun taşıyıcısıdırlar. Yargıçların evrensel ve güncel bir meselesi olan bu hususta, uluslararası ilkeler üzerinde anlaşılmış, ülke düzenlemeleri ve uygulamaları bu uluslararası kodları temel referans noktası almıştır. Ülkemizde yargı etiği alanında AB uyum süreci ile ivme kazanmış olan çalışmalar da, bu yaklaşımdan bağımsız değildir.

Yargı Etiği, Yargısal Davranış Kuralları, AB, ABD, Kanada.

I. GİRİŞ

Ahlaki krizlerin yaşandığı ve ahlaki tartışmaların hüküm sürdüğü, etiğin artık daha sık ve fazla vurgulanır olduğu bir çağa tanıklık ediyoruz. Yaşadığımız evren ve zaman dilimi, bir değerler sistemi olarak ahlakı, artık nerdeyse gündelik hayatın başvuru ve referans kaynağı yapmaktadır. Bir ömür boyu ahlaki krizler yaşanmadan, ahlaka başvurmadan sürdürülebilen temiz bir sosyal iklimin izin verdiği basit ve küçük yaşamlara yer yoktur artık. Küreselleşme, teknolojideki inanılmaz gelişmeler, iletişim ve kültür endüstrisinin gündelik hayatlarımız ve tercihlerimiz üzerindeki karşı konulamaz zorlayıcı ve ayartıcı etkisi etik tartışmalara hayatiyet kazandırmaktadır.

Ahlaki şans kavramına pek de yaşama şansı vermeyen, belki de artık ahlaki açıdan şanssız olduğumuz, yaşamın her anında karşı karşıya kaldığımız kötü şartların bizi ahlaklı olmaya zorladığı ve ahlakı hayatımıza taşımak zorunda olduğumuz bir dönemden geçiyoruz.

İşte böylesi bir dönemde, bu etik krizleri sıklıkla yaşayan ve kritik bir kamu görevi yürüten yargıçlar, adaleti ve ahlakı gündelik hayatlarına taşımak zorunda olan, adalet terazisini adliyelerin dışında da asla ellerinden bırakmaması gereken bir çileli bir sorumluluğun taşıyıcısıdırlar.