Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

“Hukuk Muhakemeleri Kanunu” Tasarısı ve Yargılamanın Gecikmesi Sorununa Getirdiği Çözümler

Geylani KOCA

“Hukuk Muhakemeleri Kanunu” tasarısı, halen yürürlükteki Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun yerine geçmek üzere ve onun temel koruyarak hazırlanmış bir metindir. Daha aktüel olan ve uzun yılların muhakeme usulü birikiminden istifade edilen bu tasarıda, yargılamanın gecikmesinin önlenmesi konusunda, “Ön İnceleme” denilen bir hazırlık safhası ve diğer bazı hükümlerle çözümler getirilmeye çalışılmıştır.

Dava Şartları, Ön İnceleme, Usul Ekonomisi, Hukuki Dinlenilme Hakkı, Objektif Dava Birleşmesi, Belge ve Senet, Terditli Dava, Yargılama Süresi, Tahkikat, Tahkime Elverişlilik.

Genel Olarak

Bilindiği üzere kanunlar değişen şartlara ve günün ihtiyaçlarına göre düzenlenirler. Zira her an yeni bir oluşum ve değişim meydana gelmektedir.

Muhakeme usulü kanunları, kanunların mahkemelerde uygulanması prosedürüne ilişkin kurallar olduğundan büyük önemi haizdirler. Usul kanunu hükümlerinin adalet mekanizmasının daha verimli ve rahat çalışmasını temin etmesinin yanısıra adalete güveni sağlayıcı olması da gerektiği tabiidir.

Anayasamız, davaların geciktirilmeden karara bağlanmasını bir anayasa ilkesi haline getirerek 141. maddesinde “Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir.” hükmüne yer vermiştir.