Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Fikri Mülkiyet Hukukunda 
 Basit Lisans Alanın Dava Hakkı

Emine Halman ÇETİN

Lisans konusu hakka yapılacak tecavüzler, hak sahibinin haklarının yanı sıra, o hakkı lisans yoluyla kullanan lisans alanların da hakkını zedeler. Lisansa konu markanın haksız kullanımı, bir yandan markanın itibarını zedeleyerek marka sahibinin aleyhine sonuç doğururken, diğer yandan lisans alanın satışlarının düşmesine veya güvenilir olup olmadığına tereddütle yaklaşılmasına yol açabilir. Normalde lisans sözleşmelerinden doğan hak, şahsi bir hak olduğundan, sadece sözleşmenin diğer tarafına karşı ileri sürülebilmelidir. Fakat fikri haklarla ilgili mevzuatlara bakıldığında, lisans alanların, lisans hakkına tecavüz halinde üçüncü kişilere karşı dava açabilecekleri kabul edilmiştir. Bu çalışmada amacımız 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında KHK m. 21, 73; 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında KHK m. 148; 554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında KHK m. 60 ve Ticaret Kanunu açısından, basit lisans alanın dava hakkının incelenmesidir.

Basit Lisans, İnhisari Hak, Alt Lisans, Tecavüzün Önlenmesi, Tecavüzün Giderilmesi, Dava Açma Hakkı, Tazminat, Marka.

I. GENEL OLARAK LİSANS SÖZLEŞMESİ

Lisans kelimesi, Fransızca kökenli olup “herhangi bir mevzuda verilen izin”, “müsaade belgesi” anlamında kullanılmaktadır.

Fikri ve sınai mülkiyetin içerdiği gayri maddi haklardan veya fiili tekel durumundan yararlanma yetkisinin üçüncü kişilere tanınması anlamında kullanılır1.

Lisans sözleşmesi, bir borçlar hukuku sözleşmesi olup2, karşılıklı iki tarafa borç yükleyen ve sürekli edim doğuran sui generis bir sözleşmedir3.